Hästbo

Bild 1-10
 

Hästbo Historia

Studiecirkel Väster Hästbo 1984 4

Har ni information om bilderna klicka på länken
 Info

Åter Studiecirkel Väster Hästbo Index

       

 

 

Ett hemmans delning och nya gårdars uppkomst.

 

Nr 2 i Väster Hästbo, ”Per Ols”.

 

Carl Jacobsson och Helena Jansdotter hade fyra barn. Sonen Per Carlsson som på grund av sitt giftermål i slutet på 1820-talet flyttade till Nr 4 och fick då med sig ett öresland av fädernegården. Jan Carlsson, också son till Carl och Helena, löste ut sina syskon Jacob och Cajsa Lisa.

Jan Carlsson dg 1840 och efterlämnade två omyndiga barn Carl och Anna Greta. Hans efterlämnade änka gifte om sig 1843 med Per Olsson, och före det nya giftermålet skulle Carls och Anna Gretas arv utbetalas varför barnens förmyndare Jon Ersson utlyste auktion på hemmanet.

 

Per Olsson ropade in 1 öres 18 penningland och Per Persson i Åsmundshyttan lika mycket. Per Persson sålde omedelbart 12 penningland till Erik Andersson och den lotten kom sedan att delas upp på tre.

 

År 1849 sålde Per Olsson 18 penningland till Olov Olsson. 1863 försåldes ytterligare 18 penningland som delades lika mellan Per Persson och Johan Hoden och Per Erik Ådel.

Ett hemman kom alltså att delas i 8 nya fastigheter. Som störst var hemmanet på 4.5 öresland medan det minsta av de 8 delarna kom att bli på 1.5 penningland.

 

Det kom också att kallas ”Pannkakshemmanet”. På senare tid har en viss hopläggning åter ägt rum.

 

1 öresland = 24 penningland. Öresland är en skattebenämning som inte exakt ansluter till en viss areal, men man kan som jämförelse säga att en gård på cirka 100 tunnland skog och därtill jord motsvarade 1 öresland. Mantal = cirka 10 öresland.